Cum functioneaza un granulator?
Granulatorul functioneaza datorita motorului de diferite puteri in functie de model si productivitate. Datorita rolelor si matricei care se rotesc, are loc presarea materiei prime maruntite (cereale, lucerna, fin, vitamine, etc.) in gaurile matricei. Aceasta se preseaza si sub forta de frecare se ridica o temperatura de 30-60° C, iar granulele ies fierbinti si presate. Se recomanda ca granulele fierbinti sa fie racite, dupa care devin foarte tari si pot fi depozitate pentru o perioada indelungata. Diametrul granulelor este diferit in functie de matricea folosita de 2.5 mm, 4 mm, 6 mm, 8 mm.
Exista doua tipuri de granulatoare, care functioneaza:
prin reductor prin curea
Un granulator este construit din urmatoarele componente: baza, roata, reductor/curea, canal de iesire a granulelor, baza superioara, container, baza inferioara, intrerupator, motor electric.
Odata la 50 ore lucratoare se ung cu slidol rulmentii din tot granulatorul si cu ulei sau solidol reductorul in functie de modelul folosit.
Granulele pot fi consumate de urmatorele animale si pasari: gaini ouatoare, prepelite, gaste, rate, broileri, porci, oi, iepuri, etc.