Catalog

Viber
WhatsApp
069534299
0
0 Lei

Cum alegem anvelopele corectCum alegem anvelopele corect?
            Cumpararea anvelopelor este o decizie cu care te confrunti o data la cativa ani. Anvelopele sunt niste consumabile cu o perioada de utilizare mai indelungata, motiv pentru care inainte de a decide ce cumperi ar trebui sa te documentezi cat mai bine. Atunci cand vrei sa cumperi niste anvelope trebuie sa iei in calcul doua aspecte principale, data de fabricatie si indicii de performanta.

       Ce sunt de fapt cifrele de pe cauciucuri?

      Cum puteţi descifra simbolurile ce le găsiţi pe orice anvelopă.
       Iată un exemplu 235/70R16 105H:   235 – Lăţimea anvelopei 70 – Raportul înălţimii anvelopei faţă de lăţime exprimat în %. O confuzie des întâlnită în rândul şoferilor începători, care sunt de părerea că înălţimea este de 70 mm. Greşit! Sunt 70% din lăţimea de 235 de mm, ce ar însemna 164.5 mm, care mai apoi divizaţi la 2 veţi obţine 82.25 de milimetri, aceasta este înălţimea! R – este tipul construcţiei, în acest caz Radial 16 – este diamterul anvelopei exprimată în inch, dimensiunea internă care va „îmbrăţişa” janta.

          Atenţie la anul de fabricaţie

             

          Data producerii este foarte importantă mai ales atunci când procuraţi anvelope uzate. Veţi nota un cod format din 4 cifre,       exemplu 3811, ce ar însemna că anvelopa este produsă în a 38-a săptămînă a anului 2011.

 

        Profilul cauciuclui e foarte important

                     

         Profilul anvelopelor de vară au o înălţime de 6-8 mm atunci când sunt noi, iar cele de iarnă 9-11 mm. În anotimpurile calde, cel mai important factor pentru o anvelopă este înălţimea profilului, pentru a evita acvaplanarea şi a beneficia de o stabilitate sporită. Pentru anvelopele de iarnă însă, cel mai important criteriu, sunt micile benzi proeminente din profilul cauciucului, adică adâncimea lor (circa 4-5 mm). Aşadar, anvelopele de iarnă uzate, a căror înălţime a profilului constituie circa 6 mm (în loc de 9-11), vor avea nu mai mult de 2 mm în adâncimea benzilor, ceea ce ar însemna că aceste anvelope practic nu sunt bine venite în exploatare!

       

          Cumpararea de caucicuri de vara este usoara. Gasirea celor ideale pentru masina dumneavoastra este mai dificil.

          O alegere gresita si poti afecta performatele masinii si abilitatea acesteia de a aborda orice tip de conditii meteo.

          Din moment ce cauciucurile de vara ar fi ideal sa fie schimbate la 3-4 ani, aici aveti prezentate informatii care va vor ajuta in alegerea anvelopelor corecte.

          Majoritatea anvelopelor pentru autoturisme se regasesc in 3 categorii principale: all-season, vara si iarna. Majoritatea oamenilor cumpara anvelope all-season pentru ca est mai usor si mai ieftin decat cumpararea unui set de anvelope de vara si unuia de anvelope de iarna.

           Cauciucurile all-season livreaza o performanta buna per ansamblu dar nu exceleaza in nici-un fel. Caucicurile de vara livreaza o manevrabilitatea si franare pe asfalt uscat/ud extraordinare, dar au tractiune aproape inexistenta pe zapada. In contrast, cauciucurile de iarna au o tractiune extrem de buna pe zapada dar o performanta mai scazuta pe sosele curate si la o temperatura ce depaseste 7-8 grade celsius.         


       De ce marime avem nevoie?